Vad kostar det?

Skriv ut
Publicerad, onsdag, 25 april 2012 Skriven av Johan Edenholm

Just det, vad kostar det?

Förenklat kan man säga att det kommer att kosta 200kr (för medlemskapet) att få reda på vad det verkligen kommer att kosta! Läs om hur du blir medlem här.

Blir tillräckligt många medlemmar så kan vi genomföra en projektering med hjälp av ByNet, därefter får vi en bättre bild av vad det kommer att kosta med grävning, förläggning, fiberkablage, inblåsning, nätverksutrustning m.m.

ByNet har genomfört en mängd liknande projekt och där har kostnaden hamnat på mellan 18000 och 32000kr per fastighet/anslutning. Detta är brutto, innan ev. bidrag som vi även kommer att söka. I många andra områden har banker gjort förmånliga fiberlån och det borde finnas möjlighet även i vår kommun. 

Ju fler vi blir, ju mer arbete vi kan lägga ner på det här, desto bättre pris kan det bli!

Det kanske låter som mycket pengar, men många lägger 600-700kr/månad för telefon, ADSL och TV i dagsläget, men om vi lyckas med detta och får till ett bra avtal kommer dessa utgifter nästan att kunna halveras, vilket gör att det snabbt kan räknas hem. Det är ju dessutom en bra investering i fastigheten, lite som att byta tak för att ta ett exempel.

Grundprinciper så här långt är:
- Alla betalar lika mycket för sin anslutning
- Alla i området är välkomna, oavsett avstånd!
- Det kommer att bli dyrare att ansluta sig i efterhand

Regelverk som hanterar detaljer som exempelvis vad en anslutning till ett andra hus på samma fastighet skall "kosta" är inte bestämt ännu.

Saturday the 20th. .